Hírek, újdonságok:

Sikeres vevőtalálkozó és gépvásár a Magtár Kft-nél

Büszkék vagyunk arra, hogy a tavaszi jó időben megszervezett rendezvényünkre több mint 100 vendég érkezett. A Vevőtalálkozón a gazdák megismerkedhettek a vállalatunk által forgalmazott márkák fejlesztéseivel, többek között a STEYR Profi új váltójával, az öntözés csúcstechnológiájával, a Lemken újdonságaival, illetve a Dammann hamarosan hazánkba érkező önjáró permetezőgépével.

A vevőtalálkozóra a gazdák mellett médiapartnereinket is meghívtuk. Gribek Dániel (Agrofórum) összefoglalója következik:

A vevőtalálkozón elsőként Tóth János ügyvezető igazgató, tulajdonos köszöntötte a termelőket, majd Kövesdi Sándor értékesítési vezető mutatta be a Magtár Kft. majdnem három évtizedes történelmét, céljait és termékköreit. Mint mondta, számukra az a legfontosabb, hogy ár-érték arányban kiváló gépeket és szolgáltatásokat kínáljanak a partnereiknek, amelyeket egy komplex technológiába lehet beilleszteni, hogy azok aztán bevételt termeljenek a gazdálkodóknak. „Nem olcsó tömegtermékeket ajánlunk” – hangsúlyozta Kövesdi Sándor, aki hozzátette: az a legfőbb cél, hogy a termelők zsebében minél több pénz maradjon.

Az értékesítési vezető előadásában élesen bírálta a szürke importőröket, amelyek ellen „küzdenek és harcolnak”. Kiemelte, hogy a Magtár Kft. minden egyes terméke gyári kapcsolattal kerül a gazdákhoz, ami nagyobb biztonságot jelent akár egy meghibásodás esetében is. „Tudjuk, hogy minden gép elromolhat márkától függetlenül, ezek a problémák pedig lehetnek néhány ezer forintosak vagy több milliósak is” – fejtette ki Kövesdi Sándor arra utalva, hogy véleményük szerint ilyen esetekben nagy előnyt jelent a gyári háttér. Előadásában arra kérte a partnereket, hogy stabil, megbízható, hosszútávon gondolkodó, gyári kapcsolattal rendelkező kereskedőtől vásárolják a gépeket.

STEYR, Lemken és Dammann gépújdonságok

A vevőtalálkozón résztvevő termelők számos új fejlesztéssel megismerkedhettek a szakmai nap során, amelyeket a Magtár Kft. szolnoki telephelyén testközelből is megnézhettek. Pillmann Péter termékfelelős a STEYR erőgépeket mutatta be. A gazdaságos, prémium kategóriás traktorok powershift és fokozatmentes CVT váltóval is elérhetők. Előbbi esetében a legjelentősebb újdonság az S-Control 8 hajtómű bevezetése, ami három tartományban 8-8, összesen tehát 24 sebességfokozatot biztosít előre- és hátramenetben egyaránt. Mint megtudtuk, a fejlesztésnek köszönhetően kategóriájában a STEYR érte el a legjobb fogyasztási eredményeket a németországi DLG hivatalos tesztjein.

Szrnka Péter, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője a német gyártó termékeit mutatta be röviden. „Made in Germany” – kezdődött a prezentációja, kiemelve azt, hogy a partnerek számára megbízható, hosszú élettartamú gépeket biztosítanak, amelyeket német szakértelemmel és precizitással készítenek. Hangsúlyozta, hogy a Lemken gépeiben is egyre nagyobb szerepet kapnak az elektronikai megoldások, amelyek napjainkban elengedhetetlenek – többek között a precíziós gazdálkodás esetében. A gyártó egyik legfontosabb fejlesztése az Azurit szemenkénti vetőgép, amely egy új szegmenst teremtett a Lemkennél, ilyen termékük korábban ugyanis nem volt. Ez pedig rögtön elnyerte az Év Gépe 2018 címet. A gyors és pontos munkavégzés mellett a termék legfontosabb jellemzője, hogy a vetőmagot a szomszédos sorok esetében nem egy vonalban, egymás mellé, nem egymástól eltolva helyezi le, így a növénynek nagyobb lesz az élettere. Szrnka Péter előadása végén elárulta: az egyik kitűzött céljuk, hogy jobban megismertessék a gazdálkodókkal a forgóboronát, amely kiváló munkát tud végezni az ideihez hasonló, nedvesebb talajviszonyok között.

A Dammann magyarországi történetéről és a legújabb fejlesztésekről Starcz Tamás, a Starcz Agrotechnik Kft. ügyvezetője beszélt a termelőknek. A mintegy 40 éves tapasztalattal rendelkező gyártó permetezőgépei 2006-ban jelentek meg a hazai piacon, azóta 91 önjáró és 41 vontatott eszközt értékesítettek, amiben 11 darab speciális, vasúti permetező is van. A magyar gazdálkodók egyik kedvenc Dammann gépe évek óta a HighLander, amely a közelmúltban teljesen megújult. A korábbi 260 LE teljesítmény helyett hamarosan 285 LE-s, 6 hengeres, Daimler Chrysler diesel motorral lehet majd kapni, a maximális sebessége opcionálisan 40-ről 50 km/h-ra emelkedik, és a már megszokott 4000 literes tartály mellett 5000 literessel is rendelhető a gép. A hasmagasság, a nyomtáv és a munkaszélesség (24-27-28-30 m) nem változott, a permetlékört azonban lerövidítették, a szivattyú csapjait egymás mellé helyezték, így a gép letisztultabb, átláthatóbb és könnyebben javítható. Növekedett a szivattyúk teljesítménye is, a motor minden környezetvédelmi előírásnak megfelel az SCR rendszernek köszönhetően, a járóképesség pedig a korábbinál még jobb lett; tele tartállyal akár a 30%-os lejtőn is könnyedén feljut. Mindezek mellett a külalak is változik, szebb lesz a fülke, a panorámaüveg jobb kilátást biztosít, a kezelőfelületek elrendezése pedig ergonomikus, így a gép jól, kényelmesen és könnyen irányítható. A DT 2400 S4 ECO HighLander várhatóan nyár elején érkezik Magyarországra.

Váradi Balázs, a Magtár Kft. öntözési üzletágának vezetője az öntözés csúcstechnológiájáról beszélt a Reinke termékein keresztül. Előadásából kiderült, hogy az amerikai gyártó az elmúlt évtizedekben több kiemelkedő fejlesztésével is hozzájárult az öntözési technológia precízebbé, gazdabarátabbá válásához. Ilyen többek között a vázak könnyítésére szolgáló C-panelek alkalmazása, amely a talajnyomást is csökkentette. Szintén egyedi megoldás a szárnycsatlakozások kialakítása a szárnyvezetéken belül, amellyel a gyártó a szerkezeti stabilitást növelte. A Reinke lehetővé tette a GPS-technológia felhasználását az öntözésben, és ma már a termelők okostelefonról ellenőrizhetik a teljes rendszerüket, hogy az valóban a megadott paraméterek szerint dolgozik-e. „Az öntözés csúcstechnológiája a magyar gazdálkodók számára is elérhető és a Magtár Kft. az egyik legjobb termékportfólióval rendelkezik ezen a téren” – fogalmazott Váradi Balázs.

Az előadások végén ismét Kövesdi Sándor állt a megjelent partnerek elé, hogy röviden ismertesse a Magtár Kft. termékkínálatának eddig kimaradt márkáit, többek között az Angliában gyártott SUMO talajlazítókat, a KRONE szálastakarmány-betakarító gépeket, illetve a BRANTNER pótkocsikat.

Az előadások után a gazdálkodók körbejárhatták a szolnoki központ udvarán és a telephely előtti részen elhelyezett gépeket. Hosszú sorban álltak a STEYR traktorok különböző méretben és felszereltségben, lehetett látni például a Profi és a Terrus széria tagjait, de nagy volt az érdeklődés a Lemken gépei iránt is. Bár a traktorok tekintetében a Massey-Ferguson márka már nem szerepel a Magtár Kft. termékkínálatában, a kombájnok, teleszkópos rakodók elérhetők, ezekből szintén láthattak néhány darabot a termelők, akik Reinke lineárt, Dammann permetezőgépet és egy Holmer cukorrépa-betakarítót is megtekinthettek.